Степан Бандера е една от най-противоречивите личностни в историята на Украйна.

...
Степан Бандера е една от най-противоречивите личностни в историята на Украйна.
Коментари Харесай

Кои са бандеровците - украинските националисти


Степан Бандера е една от най-противоречивите личностни в историята на Украйна. Името му се свързва с Втората международна война. Бил е националист, краен русофоб и съдружник на Хитлер.

Когато нацистите атакуват Съветския съюз, Бандера ги посреща с афиш: „ Добре пристигнали! ” и „ Хайл Хитлер, Хайл Бандера ”. Днес хора в Западна Украйна празнуват Степан Бандера като народен воин. В Източна Украйна е считан за асистент на нацистите, а всички негови последователи и почитатели са наричани фашисти, оповестява Нова телевизия.

Бандера е харесван от крайнодесните националисти, които се включиха интензивно в антиправителствените митинги на Евромайдана през 2013-а и 2014-а година. Президентът Виктор Юшченко оправдава посмъртно Бандера и го удостоява със званието „ Герой на Украйна ”. Почетната купа на Бандера обаче беше отнета от идващия президент на страната - Виктор Янукович.

След 2014-а година армията на Украйна се оказва слаба пред съветския ход за анексиране на Крим и разпалване на войната в Донбас. Тогава на помощ на отбранителните сили се включват доброволни отряди. Най-изявен е батальон „ Азов “, който след това се разраства в цялостен полк.

Днес групата е част от украинската Национална армия - жандармерия, която се регистрира пред вътрешното министерство. " Азов " е конструкция, в която влизат едноименният полк, политическата партия „ Национален корпус ”, юношески организации и охранителна компания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР